Hovproblemer

Ingen hov- ingen hest, oplever vi hestedyrlæger alt for tit!

Det er alfa omega med sunde og velplejede hove, hvis din hest skal kunne præstere på topniveau!

På hestehospitalet får vi ofte halte heste ind, både af akut og kronisk art, til undersøgelse. Mange af de skader vi ser skyldes mangelfuld eller forkert hovbeskæring. Vi vil derfor anbefale at bruge en registreret beslagssmed til Jeres hest. En liste over registrerede beslagssmeder ses på www.hestens-vaern.dk under Hove og beslag.
Charlottenlund Hestehospital ApS har et tæt samarbejde med beslagssmederne Rene Borup og Mads Piepenbrink. De kommer til hospitalet og beskær heste med kroniske halthedsproblemer, forfangenhed, hulvægge og i forbindelse med operation af føl med benstillingsproblemer.

Heste med kronisk halthed har ofte forkerte tåakser og ubalance i hovene. Disse tilstande giver en forkerte belastning i benet og hoven, der kan forårsage led, knogle og ligamentskader. Hvis din hest kommer relativt nybeskåret til halthedsundersøgelsen er der lettere for dyrlægen at vurdere kvaliteten på beskæringen og at give mere korrekte anbefalinger.

Heste kan få akutte hovproblemer f. eks når de får sømstik, læderhudsblødning eller hovbyld.
Sømstik ses ofte indenfor et par dage efter skoning og skyldes at sømmet er gået meget tæt på, eller ind i læderhoven. Hovbylder kan udvikles af et sømtryk/stik, læderhudsblødning eller hvis hesten har trådt et fremmedlegeme op i sålen. Hvis hesten har tynd sål, eller hvis hornet er meget blødt, øger risikoen for hovbyld.

Heste kan også få brud på hovbenet. Symptomer på brud ligner symptomerne på en kraftig hovbyld, dvs. at hesten er meget uvillig til at tage støtte på benet og nogle gange har hesten let feber. Oftest ses hovbyld, sømstik og hovbensfraktur kun på et ben.

Heste med en lille stråle eller manglende kontakt mellem stråle og underlag, som f. eks ved høje dragter, kan få problemer med sur stråle. Strålen bliver ildelugtende og hensmeltende i side og midtstrålfuren. Hesten bliver øm og i nogle tilfælde halt. Tilstanden skyldes bakterievækst i strålen.
I nogle tilfælde kan bakterier og svampe forårsage en opblødning af den hvide line og give anledning til en separation af hornvæggen, såkaldt white line disease. Denne hulvæg bliver hurtigt fyldt op med jord og grus, der langsomt udvider separationen.

Forfangenhed er en stofskiftesygdom som giver betændelse mellem læderhudens- og hovens lameller. Betændelsen gør at læderhovens forankring i hoven svækkes og hovbenet kan rotere og/eller sænkes i hoven. Hesten vil ikke gå, lægger vægten over på bagparten og er meget besværet, fremfor alt på hårdt underlag og når den skal vendes.
Forfangenhed rammer som regel primært forbenene, men ses i nogle tilfælde også på bagbenene. Forfangenhed ses ved mavetarmforstyrrelser, forædning, efter foling, overbelastning af en enkelt hov, og ved stofskiftesygdommene Cushing´s sygdom og Equine metabolic syndrome.

Når føllet er lille vokser knogler og hove utroligt stærkt. Hvis vinklerne i led er forkerte eller hvis ledkapslen er for svag, kan føllet få en forkert belastning på benet. Dette vil medføre en unormal vinkeldannelse i enten frem eller bagben. I nogle tilfælde er der nok med at beskære føllets hove og evt. give en special hovsko på for at korrigere vinkeldannelsen. I andre tilfælde er en operation påkrævet.
Føl kan få bukkehov, enten fordi knoglerne vokser relativt for stærkt, eller fordi føllet har en smertevoldende tilstand i hoven. Ofte kan man nå fine resultater ved beskæring og anlægning af tåsko. I andre tilfælde er operation nødvændig.
Det er meget vigtigt at konsultere dyrlægen hurtigst muligt hvis du opdager at benene ser skæve ud. Meget kan ofte gøres i starten med små midler. Vækstzonerne i føllets knogler lukker tidligt i kode og has/forknæ. Efter at vækstzonerne er lukket opnås ingen resultater ved en operation.

Luk menu