Skip to main content

Regler om chipmærkning


Information om de nye regler for chipmærkning

Vi vil hermed venligst gøre opmærksom på, at der fra den 29/5 2007 er trådt en ny bekendtgørelse i kraft (bek. nr. 481).
Der stilles nu krav til hesteejere om, at man skal have gennemgået et godkendt kursus for at give medicin og efterbehandle sin hest. Det vil sige, at hvis dyrlægen udleverer medicin til din hest (herunder antibiotika, smertestillende pulver, øjendråber og lignende), er du selv ansvarlig for, at du har gennemgået et godkendt medicin-håndteringskursus eller at din hest er chipmærket og herved udelukket fra konsum. Folk, der i professionel øjemed (f.eks landmænd), har arbejdet med dyr og indgivelse af medicin i en sammenhængende periode på over 6 måneder (inden den 1. februar 2007) er ikke underlagt krav om kurset. Dette arbejde skal dog kunne dokumenteres.
Det vil sige, for at du lovligt kan tage imod den medicin, vi som dyrlæger udleverer til dig, hvis din hest er syg, skal du enten;

  • Gennemgå et af Fødevaredirektoratet godkendt kursus i medicinhåndtering
  • Få din dyrlæge til at indgive medicinen
  • Lade din hest chipmærke og få den udelukket fra konsum.

Hver gang din hest får udleveret medicin skal du føre en medicineringsjournal over behandlingsdatoer, hvilken hest der behandles, årsag til behandling, lægemidlets navn og dosering samt hvordan det er indgivet (foder, injektion mv.). Medicineringsjournal og den af dyrlægen udleverede anvisningssedel skal opbevares i 5 år. Medicin skal opbevares i originalemballagen under rene og ordentlige forhold, utilgængeligt for uvedkommende. Medicinrester skal destrueres efter ordineringsperiodens udløb.

Den nye EU-forordning fra 2009 siger at hestepasset skal indeholde medicinsider. Disse kan kun fås til passet, hvis dette er relateret til en identificerbar mærkning af hesten. En identificerbar mærkning er enten tydelig brændemærkning med cifre eller chipmærkning.
Medicinsider til pas fås hos pasudstedende myndighed. For mere information gå ind på www.landbrugsinfo.dk/heste

Efter mærkning med chip kan hestens ID-Chipnummer altid aflæses maskinelt på venstre side af halsen.

Kontakt os


Hverdage 7.30-16.00
70 26 37 07

Døgnvagt
70 26 37 07

Efter kl 16.00 samt i weekender og på helligdage omstilles direkte til vagthavende dyrlæge